7 tips til køb af en skudsikker vest

En skudsikker vest bruges typisk af politi, militær og specialstyrker. Dog er det ikke kun erhverv som disse, der bruger skudsikre veste, men derimod også det private erhverv, som er gået over til brugen af skudsikker og stiksikker veste. Det er især hos vagter, dørmænd og også civile, hvor en skudsikker vest bruges, da de idag er meget lettere at skjule under en jakke, skjorte eller trøje. Da der er mange forskellige skudsikre veste kan derfor være lidt af en jungle, at finde den korrekte skudsikker vest da en skudsikker vest kan være lavet til forskellige formål. Nogle er lavet til at have over tøjet (overt skudsikker vest), og andre er lavet til at have under tøjet (covert/skjulbar skudsikker vest).

 1. Du skal kende de forskellige beskyttelsesniveauer

Skudsikre veste kommer hovedsageligt i 5 forskellige beskyttelsesniveauer, som kan deles op i 2 forskellige grupper. NIJ IIA; NIJ II og NIJ IIIA. Dette er de niveauer, som normaltvis kommer i det man kalder for Soft Armor. Soft armor er de bløde aramider og polyæthelyn materialer, som former sig til din krop, alt efter kropstypen. Disse skudsikre niveauer stopper patroner fra pistoler og lavere kalibre. NIJ IIIA er det kraftigste nivaeu.
Det er vigtigt at huske på, at der findes mange forskellige standarder der omhandler, hvordan man skal teste skudsikker veste. Dette er grundet at hvert land, har sine forskellige trusler for håndvåben. Dog er den mest anvendte den amerikanske standard NIJ (National Institute of Justice). Hvis du skal købe en skudsikker vest der er testet efter NIJ, skal den være testet efter NIJ standard 0101.04 eller NIJ standard 0101.06. NIJ. 06 standarden er den nyeste og mest avancerede standard, som koster omkring 200.000 danske kroner at bliver certificeret til.

NIJ II-A skudsikker veste er det laveste niveau for skudsikre veste. Disse er 3-6 mm tynde alt efter det skudsikre materiale. Disse skudsikker veste stopper en 9mm og 40 S&W. NIJ IIA er som sagt det laveste niveau, og rent materialemæssigt er der 40% mindre skudsikkert materiale i denne, end en NIJ IIIA vest.

NIJ II skudsikker veste er lavet til at stoppe en 9 mm og .357 Magnum. Disse veste er typisk omkring 4-8 mm tynde alt efter materiale.

NIJ IIIA skudsikker veste er de kraftigste modeller, som findes i Soft Armor. Disse er lavet til at stoppe en .357 SIG og en .44 Magnum. Disse veste er 6-11mm tynde, og idag er dette skudsikre niveau så let, at en skudsikker vest i NIJ IIIA ikke vil generer når den bæres. Sådan en skudsikker vest  vejer i gennemsnit 2-2,5 i en størrelse large, og det er gældende for både NIJ IIA, II og IIIA at de ALLE kan skjules under en trøje, t-shirt, jakke eller skjorte.

De 2 sidste skudsikre nivaeuer er NIJ III (3) og NIJ IV (4), som er hårde plader, der er lavet til at sætte i fronten og ryggen af en skudsikker vest. Disse plader har en tykkelse på 15-25 mm alt efter, hvilket materiale de er lavet i. Sådan en vest stopper skud fra maskingeværer og rifler (7.62, Nato, Remington, .30 caliber osv.). Det er vigtigt at du ved køb af sådan en skudsikker traumeplade, ser på om den er lavet til at stå alene (Stand Alone) eller være foran en skudsikker vest (In Conjunction With). Dette har betydning for tykkelsen og vægten på pladen, da ICW er lettere end en SA traumeplade. NIJ III og NIJ IV traumeplader kommer i mange forskellige varianter og størrelser. Dog er det typisk i 25×20 cm (10×8 inches) til skjulbare skudsikre veste, og 30×25 cm (12×10 inches) til skudsikre veste som skal bæres over tøj.

 1. En skudsikker vest er ikke stiksikker

Mange tror at en skudsikker vest også kan stoppe knive. Dette er forkert antaget. Skudsikre veste er som standard ikke stiksikre, og derfor vil der enten skulle tilføjes traumeplader, eller så skal vesten være lavet som en skud- og stiksikker vest, ved at tilføje stiksikre fibre til vesten. Skud- og stiksikker fibre er vævet forskelligt, og derfor skal man bruge begge typer for maksimal beskyttelse. For at en vest skal være stiksikker, skal den efter de internationale standarder som minimum kunne stoppe 36 joules fra et knivblad.

De mest kendte standarder indenfor stiksikre veste er den britiske standard HOSDB (CAST) og den amerikanske NIJ. HOSDB bruger betegnelserne KR (knive) og SP (syle); NIJ bruger betegnelsen NIJ. Begge disse nivaeuer kommer i 3 forskellige stiksikre niveauer, hvor presset med knivbladet / sylen øges for hvert niveau. Man tester først med et E1 pres, og dernæst et E2 pres, hvor styrken er øget med 50%. For E1 på kniven maks penetrere med 7 mm og E2 må kniven maks penetrere med 20mm. Ved sylen må den ikke penetrere vesten ved E1 eller E2.

For HOSDB (CAST) stiksikre veste testes enten imod KR eller SP (eller begge) og deraf vil vesten være følgende:

 • KR1+SP1 (KR 1: 24/36 joules og/eller Spike 1: 24 joules)
 • KR2+SP2 (KR 2: 33/50 joules og/eller Spike 2: 33 joules)
 • KR3+SP3 (KR 3: 43/65 joules og/eller Spike 3: 43 joules)

For NIJ standard 0115.00 testes vesten med 2 forskellige knivblade, og en syl.

 • NIJ level 1 – testes mod E1 24 joules og E2 36 joules
 • NIJ level 2 – testes mod E1 33 joules og E2 50 joules
 • NIJ level 3 – testes mod E1 43 joules og E2 65 joules

Til arbejde som dørmand, vagt, sikkerhedspersonale eller andet hvor du skal have en skjulbar stiksikker vest, er niveaeu 1 rigeligt, da denne standard stopper 85% af alle trusler. Yderligere er dette niveau også det letteste  og nemmeste at skjule under beklædning. Dog skal man som fængselsbetjent minimum op i niveau 2, og disse veste skal både kunne stoppe knive og syle.

Du kan læse meget mere om de skud- og stiksikre beskyttelsesniveauer her.

Klik på billedet for at komme til ProtectionGroup.dk, hvor du kan se deres udvalg af skud- og stiksikre veste.

Skudsikker vest politi, vagt, dørmand, asylcenter

3. Vil du have en skjulbar skudsikker vest eller en overtræksvest?

Du skal gøre op med dig selv, om din skudsikre vest skal kunne skjules under en trøje eller om den skal bæres udenpå tøjet. Dette har også betydning for beskyttelsesniveauet da du traumeplader i NIJ level 3 og 4 typisk er meget tykke (15-25 mm), og derfor vil de være svære at skjule under beklædning. Som udgangspunkt er alle skudsikre veste i niveau NIJ IIA, NIJ II og NIJ IIIA meget lette og tynde således at alle niveauer kan skjules under tøj.
Mange skudsikre veste kommer idag i hvid og sort, da disse er de letteste farver at skjule under en jakke, t-shirt eller skjorte.

 1. En skudsikker vest skal have svedabsorberende materiale imod kroppen

Dette punkt er utrolig vigtigt, da dette har betydning for om din skudsikker vest er behagelig at have på. En skudsikker vest uden et svedabsorberende materiale imod kroppen vil blive meget fugtig og varm, hvilket gør at den bliver ubehagelig at bære i løbet af få timer. Det anbefales at man under sin skudsikre vest har en svedabsorberende trænings t-shirt da denne vil hjælpe på dette endnu mere. Skudsikre veste kan være meget varme at have på, og derfor skal du være opmærksom på dette punkt.

 1. Sørg for at størrelsen på din skudsikre vest er korrekt

Størrelserne på skudsikre veste kan svinge fra mærke til mærke. Dog er det meget vigtigt, at du ikke vælger en skudsikker vest, som er alt for stor. Disse vil komme til at sidde meget i vejen for dit arbejde, og være mere i vejen end de gavner. Mange billige skudsikre veste er kendetegnet ved en dårlig pasform og at de er utrolig brede ved brystet. Dette fif kan hjælpe dig til let at skære de dårlige skudsikre veste fra.

Det er vigtigt at din skudsikre vest sidder korrekt på dig, og at den må helst ikke blive for stor.

 1. Sørg for at lave et budget

Der findes mange forskellige mærker indenfor skudsikker veste, og derfor varierer prisen også meget. Her skal du være opmærksom på, at de helt billige skudsikre veste, som sælges fra tvivlsomme hjemmesider kan være i en meget dårlig kvalitet, som ikke overholder hvad de lover. Dog vil en NIJ 0101.06 certificeret vest, uanset om den er lavet i Dyneema eller Twaron stoppe de samme trusler. Der vil være en forskel i tykkelsen, vægten og fleksibiliteten. Denne er dog meget minimalt da vi snakker få hundrede gram, og tykkelsen kan variere nogle få milimeter. Her kan prisen svinge flere tusinde kroner, for at få en vest, som vejer 200 gram mindre og er 3 mm tyndere.
Kig på mærket og firmaet bag ved produktet, og lad være med at lade prisen bestemme om du skal købe en skudsikker vest eller ej. Hvis du er i tvivl om vestens ydeevne så tag kontakt til firmaet og bed dem om at sende testpapirer på det pågældende produkt, da de skal have disse!

 1. Brug din skudsikre vest!

Når du har købt en skudsikker vest skal den bruges, og ikke hænge i skabet. Det er en vanesag at bære en skudsikker vest, og derfor skal du vende dig til at have vesten på.

Læs mere om skudsikre veste her.