Beskyttelsesniveau

Beskyttelsesniveauer

Når du skal ud og have en skudsikker vest er det vigtigt at vide hvilke beskyttelsesniveauer som er tilgængelige, og hvad de beskytter imod. Det er ikke nødvendigvis bedst, at have en NIJ IIIA vest (den kraftigste soft armor / skudsikker vest lavet af fibre). Jo større niveau en skudsikker vest skal have, jo mere beskyttelse skal der også fyldes i vesten, og deraf kan den blive tung og tyk.

– Protecion Group Danmark har en NIJ IIIA + stiksikker NIJ 1 med en vægt på (2.4-3.2 kg) og en NIJ IIIA skudsikker vest med en vægt på (2.0-2,7kg).

Det er meget normalt idag, at en skudsikker vest går fra 1,5 kg og op til 3 kg. Det kommer an på størrelsen, og de materialer som er brugt til, at lave den skudsikre vest.
Det ses ofte at veste som overstiger de 3-4 og op til 5 kg er lavet af en aramid, og metalplader, til at gøre vesten både skud og stiksikker. Dette mener jeg personligt ikke er en optimal løsning, da vesten bliver tungere og mindre fleksibel. Grunden til at man laver en skudsikker vest, med metalplader, er fordi det er en ekstremt billig løsning, hvis den også skal være stiksikker.

Man måler beskyttelsesniveauet på en skudsikker vest ud fra NIJ (National Institute of Justice). NIJ er en instans i USA som forsker i at forbedre kendskabet og forståelsen af kriminalitet og retslige anliggender igennem videnskab. De laver enormt mange undersøgelser og det er ikke kun skudsikker veste. Dog er NIJ den mest anderkendte, og derfor er det altid den man tager udgangspunkt i. Der findes dog også andre standarder i England, Tyskland, slovakiet osv. Mange lande har deres egen. Deraf kommer NIJ standarden. Dette går grundlæggende ud på, at man har en standard for hvor meget en skudsikker vest skal kunne klare. NIJ opdaterer løbende deres standarder. Her vil jeg opsummere de ting, som kan være en god ting at være opmærksomme på når du handler på et website med skudsikre / stiksikre veste.

Kig efter hvilken standard, den skudsikre vest er produceret efter.

En skudsikker vest skal være enten en NIJ 101.06, 101.05 eller 101.04 standard. Disse standarder er sat for at producenter har regelsæt de skal følge, når det kommer til produktion af skudsikker veste. En skudsikker vest skal kunne holde til skud, men derimod skal den også kunne beskytte imod presset fra skudet. Dette betyder dog ikke at ældre standarder (.05 og .04) er dårligere end den nye .06 standard. I den nyeste 101.06 standard er der sat fokus på, at sikre at skudsikker veste stadig vil beskytte, selvom materialet aldres. Ydermere er der i 06. standarden også forøgninger i nogle af skudtruslerne.

Et seriøst firma vil altid prøve at leve op til de nyeste standarder.

Hvad kan det så betyde for en skudsikker vest?

Det kan betyde at der er tilsat flere lag kevlar, dyneema, spectra, uhmwpe osv. Der kan være tilsat mere EVA til at tage slaget fra skuddet mm. Det er ikke kun nødvendigt, at en skudsikker vest kan stoppe selve skudet. Men derimod også slaget (traumen). Slaget må have en vis indtrængen ind i menneskekroppen. For en NIJ IIIA vest er det 44mm. Fra en magnum 44. altså verdens kraftigste pistol. Protecion Group Danmarks NIJ IIIA vest, har en Traume på 36mm ved skud fra en magnum 44. Dettte betyder også, at alt andet slet ikke vil have samme effekt, og deraf have en meget meget mindre blunt trauma.

Beskyttelsesniveauer

Endelig er vi kommet til, hvilket beskyttelsesniveau, som vil være mest optimalt for dig. Jeg vil altid anbefale at du tage en II eller IIIA, hvoraf NIJ IIIA er stærkest, dernæst II.

På billedet nedeunder kan du se hvilke former for patroner de forskellige beskyttelsesniveauer kan stoppe. En IIIA skudsikker vest kan stoppe patroner fra en shotgun, og til normalt dørmandsarbejde, vagt arbejde, skulle man ikke mene man vil blive skudt efter, og især ikke med så kraftige våben. NIJ IIIA veste er utroligt populære i USA, da de har en helt anden adgang til våben, end vi har her i Danmark.

Skudsikker vest - patroner den stopper

Disse patroner kan en skudsikker vest stoppe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeg har valgt ikke at skrive farten på de forskellige patroner mm, da listen er uendelig lang og vil blive rent copy paste fra google.

Jo højere vægt og fart, jo farligere er en kugle. En pistol kan skyde med flere forskellige patroner, og derfor skal man ind og kigge på m/s  – vægten for hver patron  for, at se, hvad hvert niveau beskytter imod.

  • NIJ level  I – NIJ I er det laves level der er på skalaen, det er så lavt, at det ikke længere er en del af NIJ skalaen, og det anbales ikke at købe sådan en vest, med mindre den skal bruges til paintball games eller andet leg. Den beskytter imod 22 LR, 380 ACP.
  • NIJ IIA – Dette er den ”laveste” vest som er tilgængelig på det danske markek. Denne skudsikker vest kan stoppe 9mm, .40 S&W og .45 ACP og overstående.
  • NIJ II – Denne skudsikre vest er lavet til at beskytte 9mm og 357. magnum, i nogle tilfælde også de små 44. Magnum kugler og alle overstående.
  • NIJ IIIA – beskytter imod nogle af de kraftigste håndvåben som en .357 SIG, 44. Magnum og alle nævnt i (NIJ I-IIA-II).

De fleste af disse pistoler kan googles så du kan få en fornemmelse af, hvilken form for våben der er tale om. Til sammenligning skal det siges, at det danske politi bruger en Heckler & Koch USP – som kan bruge 40 S&W patroner, hvilket kan stoppes af en NIJ IIA vest.

Jeg håber det hjælper dig til, at finde netop din vest. Hvis jeg skulle diktere, hvilken vest man skal have, vil en NIJ II være absolut det mindste jeg ville vælge. Den er både let, og utrolig skjulbar.

 

NIJ’s hjemmeside – www.nij.gov