Materialer i en skudsikker vest (Kevlar, Twaron, Dyneema mm.)

Materialer i en skudsikker vest

Hvad er en skudsikker vest lavet af?

Dette er blevet gentaget mange gange, og det vil det blive igen og igen. En skudsikker vest fungerer ved at når en kugle rammer den skudsikre vest, så vil kuglen blive fanget i et ”net” af stærke fibre. Disse fibre absoberer og spreder energien ud i resten af vesten. Kuglen vil gå igennem nogle af de skudsikre lag, men til sidst vil den blive stoppet, hvilket får kuglen til at klappe sammen og blive flad.

Fibrene i en skudsikker vest arbejder sammen i de enkelte lag, og også sammen med de andre skudsikre lag i vesten. Dette hjælper med at kuglen ikke vil kunne penetrerer vesten, og blunt traumen (dybden kuglen går ind) bliver formindsket. En NIJ IIIA skudsikker vest, må maks have en blunt traume på 44mm, hvilket kun kan forekomme ved skud fra en Magnum 44. Af nutidens skudsikre veste, findes der ingen, som er lavet af et enkelt lag skudsikkert materiale.

I dag findes der utroligt mange skjulbare skudsikker veste. De kommer i forskellige beskyttelsesniveauer og er designet til at kunne stoppe de mest normale skud fra pistoler, alt efter hvilket niveau din vest har. (Læs mere om de forskellige NIJ nivaeuer her.)

Skudsikker veste, der skal kunne stoppe en kugle fra en riffel, er typisk lavet i hard armor (plader) og er en del tungere og tykkere. Dette vil jeg ikke komme ind på, men hvis det har din interesse, kan du google ”Hard armor plates”.

Hos Protection Group Danmark findes der 2 forskellige skudsikker veste. De er produceret i Twaron og UHMWPE og kommer i henholdsvis  NIJ IIIA, og NIJ IIIA + NIJ 1 (Stab) Forskellen på de 2 veste, er at den ene skudsikker vest kun er skudsikker NIJ IIIA imod .357 SIG / 9 mm. hvoraf den anden vest er både skudsikker og stiksikker, og giver beskyttelse til og med en .44 Magnum

Hvordan sammensættes en skudsikker vest?

En skudsikker vest er konstrueret af flere lag balastisk fibre eller andre skudsikre materialer som samles i et skudsikker panel. Panelet bliver derefter sat ind i en ”carrier” eller på dansk, en ”holder” som er selve den skudsikker vest. Selvom at en skudsikker vest ser forholdsvis simpel ud, er det en større konstruktion når man skal lave en skudsikker vest.

Skudsikkert materiale er tilgængeligt fra 1000vis af forskellige producenter og i forskellige stilarter og sammensætninger, og hver eneste type har unikke egenskaber imod skud. En producent af skudsikker veste kan lave en et skudsikkert panel ud fra flere forskellige materialer, eller ved at sammensætte 2 forskellige slags skudsikre materialer. Nogle producenter belægger også fibrene med forskellige materialer, som kan øge effektiviteten af det skudsikre panel. For at nedsætte blunt traumen fra skud, tilføjes der også materialer som EVA og PC. Eva er en slags skumgummi og PC er plastik.

En skudsikker vest kan sammensættes, syes og laves på mange forskellige måder, og selvom mange tænker at en skudsikker vest ”bare” er en skudsikker vest, så er der forskel på de enkelte veste.

Materialer i en skudsikker vest (mærker)

Igennem de sidste 40 år, er der sket utroligt meget indenfor produktion og udvikling af skudsikre materialer. Her vil vi gennemgå nogle af de mest kendte og brugte materialer i skudsikker veste.

Aramid: Kevlar, Twaron

UHMWPE: Dyneema, Spectra(Gold flex, Gold shield mm)

Dupont har udviklet produkter indenfor militær og politi beskyttelse i mere end 25 år. De er kendte for deres Kevlar fiber, som blev udviklet i 1965 og var det første materiale, som stadig bruges i moderne skudsikker veste. Kevlar er en menneskeskabt fiber, med en kombination af egenskaber, der giver mulighed for høj styrke, lav vægt, resistens over for kemiske produkter og stærk imod snit og stik fra knive. Kevlar er brændhæmmende, det smelter ikke, eller bliver opløst.

Kevlar K29, blev indført i begyndelsen af 1970’erne og var den første generation af skudsikre fibre, som kunne bruges til at lave fleksible skudsikker veste som var skjulbare. I 1988 blev Kevlar k129(bruges i skudsikker veste fra Protectiongroup.dk) introduceret, og var deres anden Generation af kevlar fibre. Denne fibre bruges stadig idag, og er stærkere end deres k29. I 1995 blev Kevlar Correctional introduceret. Denne type yder beskyttelse imod knive, og andre spidse/skarpe genstande.
Kevlar XP er et af de nyeste materialer fra Kevlar, som har en utrolig lav vægt, er kun 5 mm tykt for NIJ IIIA og i den ballistiske NIJ IIIA 0101.06 stopper den skuddet fra en .44 magnum efter 3 lag ud af 11.

Spectra fibre, bliver fremstillet af firmaet Honeywell og er en såkaldt Ultra-high-molecular-weight polyethylene (UHMWPE) Det er meget vigtigt at forstå, at der findes 100vis af producenter af UHMWPE fibre, og derfor et det vigtigt at sætte sig ind i, hvem producenten af fibren er. Der findes 2 fibre som primært bruges i skudsikker veste. Spectra fibre(Goldflex), og Dyneema, som begge er UHMWPE. Spectra bliver kemisk fremstillet. Det er en meget avanceret proces, og dette er en nemmeste måde at forklare det på: Et lag Spectra Shield består af spectra fibre, som krydser hinanden på 0 og 90 graders vinkler. Disse fibre forsegles så imellem plyethylen film (ligner husholdningsfilm) og holdes på plads af en fleksibel harpiks.

Ud af dette, kommer Honeywell’s Gold Flex®. Det er som sagt syntetisk fremstillet af spectra fibre (UHMWPE) De har også deres Gold Shield, som er fremstillet af Aramid fibre.

En anden producent er Teijin, som producerer Twaron. Twaron er et meget lignende produkt til Kevlar, og er de 2 aramider er mere eller mindre ens.

Dyneema stammer fra Holland, og bruges også til at producere skudsikker veste. Dyneema er så let, at det kan flyde på vand. Dyneema er en Ultra-high-molecular-weight polyethylene (UHMWPE).

Vigtigt: Det er meget vigtigt, at forstå UHMWPE ikke er = en Dyneema eller Goldflex skudsikker vest. UHMWPE bliver produceret i høj stil i USA og Kina, og mange af deres egne versioner er ikke godkendte og deres holdbarhed er uforudsigelig.  Derfor anbefales det altid, at du køber skudsikker veste lavet i Kevlar, Twaron, Goldflex, Gold shield eller Dyneema.