Prisen på din skudsikre vest er ikke altafgørende.

Prisen for en skudsikker vest, hænger nødvendigvis ikke sammen med kvaliteten. Der findes forskellige materialer som bruges i skudsikre veste, og de bestemmer stærkt, hvad mindste prisen for netop sådan en skudsikker vest er. En skudsikker vest i NIJ IIIA, vil i alle tilfælde kunne stoppe de samme trusler, uanset om vesten er lavet i dyneema, kevlar eller twaron. Selvom vesten er dyr, er det nødvendigvis ikke fordi den er bedre. Der kan være utrolig små forskelle i vægten, fleksibiliteten og selve garantien på vesten (5-10 års garanti), hvor 5 års garanti er mere end nok, da selve vesten ikke kan holde 10 år alligevel, og skal udskiftes efter nogle års brug. (Mange carriers koster 699-999 dkk at udskifte). Ydermere ændre teknologien sig meget i løbet af 10 år, samt kraften på våben. Dog skal du holde dig fra billige UHMWPE skudsikre veste. De kommer typisk fra Kina, og er billige og typisk ikke holdbare i længden.

En kevlar skudsikker vest, vil koste fra 3000-4000 kr og op. alt efter beskyttelsesniveau. Kevlar, kommer fra USA og bliver stort set brugt i hele verden. Det er et stærkt og pålideligt materiale, som er forfaderen til de skudsikre veste vi kender idag. Kevlar findes i en del versioner, og nogle er bedre end andre.

En Dyneema skudsikker vest ligger typisk omkring de 5500-5999,- i vejl. salgs pris, som minimum.

En Twaron skudsikker vest koster typisk 3500,- og op til 7-8000 DKK alt efter fibren.

De har alle én ting til fælles. En NIJ IIIA vest i Twaron, Kevlar eller Dyneema, vil ALLE kunne stoppe de samme skud. Læs mere om dette nede i punktet “Hvad er forskellen så på materialerne?”.

UHMWPE laves som sagt i mange forskellige versioner, og her skal du være opmærksom på, at utrolig mange af dem er lavet af de billigste materialer, der kan bruges til ballistiske veste. Prisen på disse ligger omkring 2500,- DKK.

Vidste du at en skudsikker vest i Kevlar XP, i en størrelse M vejer omkring 1,6 kilo, og kun er 5 mm tyk i niveau NIJ IIIA. Dette er en tyndere vest end Dyneema skudsikker veste i Dyneema fibren SB21. Disse er typisk 7 mm tykke, og har nogenlunde samme vægt. 

Ultra high molecular weight polyethylene (UHMWPE) bliver også brugt i hele verden. UHMWPE er ikke et mærke eller en bestemt virksomhed, som laver dette. UHMWPE bliver produceret hos 1000vis forskellige fabrikanter og der findes både gode versioner og dårlige. Derfor er UHMWPE skudsikker veste, som ikke angiver fabrikant eller som har gennemgået de nødvendige tests noget man skal holde sig fra. Det kan godt være at vesten holder  det første år, men hvad hjælper dette, hvis materialerne forfalder, og derfor ikke kan holde til skud, eller stik efter 2 år. (Zylon er et godt eksempel på dette)

Hvad er forskellen så på materialerne? Forskellen kan ligge i vægten, fleksibiliteten, tykkelsen, BFS samt kraften vesten kan stoppe.
Der findes riiigtig mange veste, både med materialet, og måden den er opbygget på. Derfor kan du bruge denne regel til køb af vesten.

 • En skudsikker vest i NIJ IIIA skal maksimalt være 10-12 mm tyk.
 • Vesten skal være fleksibel. Hvis den ikke har en god fleksibilitet, kan materialet være noget billigt UMHWPE. Dette er typisk meget stift i det (KUN FOR SKUDSIKRE VESTE)
 • En XXXL må maksimalt veje 3.5 kg. (Det kan dog afhænge af beskyttelsesområdet.)
 • Nogle veste er designet med en lav BFS. Dette har også betydning for tykkelsen og vægten. BFS betyder back face signature, og er dybden på de skud man tester vesten med. De må maksimalt gå 44 mm ind.

Hold dig til kendte materialer, som Kevlar, Twaron, Dyneema, spectra (goldflex, goldshield mm.) Disse materialer er gennemtestede og har været brugt i mange år. Et materiale som Zylon, som i mange blev brugt i skudsikre veste og kunne ikke holde og var derfor et defekt materiale, som kostede politibetjente livet i USA. Derfor er det utroligt vigtigt at holde sig til gennemtestede materialer som Kevlar, Dyneema eller Goldflex fra Spectra.

Kevlar bliver produceret af Dupont, og de holder til i USA.

Dyneema bliver produceret af Dyneema og de holder til i Holland.

Goldflex, Goldshield bliver produceret af Honeywell, og er også amerikansk firma.

Twaron bliver lavet af Teijin.

UHMWPE bliver produceret mange forskellige steder, Dyneema hører bl.a. inde under denne kategori, og er et UHMWPE Materiale. Dette betyder dog ikke at UHMWPE er DYNEEMA. UHMWPE produceres af mange fabrikanter og Dyneema, er bare den mest kendte, og bedste.

Læs mere om Skudsikre materialer her.

OBS

Der findes utroligt mange skudsikre veste, der bliver produceret af materialer, som enten har nogle falske papirer i form af tests, som aldrig har fundet sted. Grunden til dette, er at de producerer en skudsikker vest, af nogle billige materialer, som måske godt kan holde et skud tilbage – Men selve blunt traumen, altså dybden skuddet går ind når det rammer vesten, vil være katestrofalt, og selve slaget fra skuddet vil kunne slå dig ihjel. Derfor er det vigtigt, at man ikke køber den billigste vest man ser.

De materialer som typisk vil være brugt i sådan en skudsikker  vest, er UHMWPE – Det er igennem artiklerne på sitet blevet nævnt op til flere gange, og det vil jeg blive ved med da det kan være katastrofalt. UMHWPE bliver produceret i stor stil i USA og Kina, der findes rigtigt mange producenter, og de laver deres egne skudsikre fibre. Problemet med disse fibre er, at hvis de er ”nyopfundne” så ved man ikke, hvordan materialet vil reagere efter flere års brug eller, hvor der bliver brugt billige materiale, som ikke er egnet til en skudsikker vest. Det var eksempelvis dette som skete med Zylon, som ikke holdte, og var defekt, hvilket kostede livet på flere politibetjente i USA.

Sådan et scenarie vil man helst gerne undgå, og dette kan man gøre ved at følge disse råd

 • Hold dig til et kendt materiale, herunder:
  • Kevlar
  • Dyneema
  • Twaron
  • Goldshield, Spectra shield, Goldflex
  • UHMWPE fra større virksomheder, herunder Dyneema.
 • Lav altid et baggrundstjek på den enkelte virksomhed.
 • Hvis priserne er utroligt lave, så hold dig væk, da det med garanti er lavet af dårlige materiale.

Aramid skudsikker vest fra Protection Group Danmark