Skudsikker veste i UHMWPE.

UHMWPE også kaldet for Ultra-high-molecular-weight polyethylene er en termoplastisk polyethylen. Det er en række lange kæder med en molekylemasse på mellem 2 og 6 mio u. Dette giver et utrolig kraftigt materiale, som bruges i både fiske liner, reb og skudsikre materialer, som vi vil komme nærmere på i denne artikel.

Der findes utrolig mange producenter af UHMWPE, og derfor kan det virke meget forvirrende, med lige dette materiale. UHMWPE bliver i stor stil produceret i Kina, hvor 95% af alle kvaliteterne til skudsikre veste, er nogle materialer, hvor der skal sættes et stort spørgsmålstegn om deres virken. Mange af deres egen producerede UHMWPE versioner er så dårlige, at de efter nogle år i brug, vil begynde at miste deres skudsikre evne. Derfor skal skudsikre veste som disse, gennemtestes på professionelle laboratoriums, så man ved, at deres holdbarhed er gældende i garanti perioden, som normalt er på 5-10 år.

Der findes webshops og forhandlere i Danmark, som har UHMWPE veste i deres sortiment, til utrolig billige penge. Dette kan virke tiltalende for mange, at købe en billig skudsikker- og stiksikker vest til 2499,- DKK. Men til den pris skal du også sætte spørgsmålstegn ved, om den overhovedet kan stoppe stik, og i det hele taget om den vil stoppe skudende.

Skudsikre veste til den pris, vil med stor sansynlighed kommer fra Kina, da mange kinesiske firmaer kan leverer veste til den pris. Der er hørt skrækhistorier, hvor firmaerne i første ordre leverer skudsikre veste i en god kvalitet. Senere hen vil de begynde at blande materialerne op med mindre gode materialer, som vil påvirke den ballistiske evne og holdbarheden på det skudsikre panel. Mange kinesiske firmaer har det med at lyve, og gør det gerne for at få en ekstra ordre ind.

Hos Protection Group Danmark, har vi vores egen UHMWPE skud- og stiksikre vest, som er fra vores egen fabrik. Dette materiale er inden det er taget i brug, blevet gennemtestet på flere laboratoriums bl.a. TNO i holland, som er et af de mest førende og anerkendte laboratoriums indenfor tests af skudsikre materialer. Dette er vores sikkerhed for, at vi leverer et produkt, som holder når du tager det i brug.

Brug de ekstra penge på en ordenlig skudsikker vest, og lad ikke prisen være dit grundlag for købet. Der findes utrolig mange billige skudsikre veste, som ikke holder de standarder som er pålagt af NIJ, HOSDB eller andre instanser for den sags skyld.